O Nama

Ovako je počelo

Grad Niš se veoma brzo razvijao u posleratnim godinama. Industrijski giganti poput Mašinske i Elektronske industrije, otvaranje Univerziteta u Nišu i ostali faktori uticali su da broj stanovništva rapidno raste. Iz godine u godinu grad se suočavao sa problemom koji su nosili sa sobom letnji meseci. Hiljade Nišlija tražilo je spas na tada popularnim plažama Krivom Viru, Đačkom ostrvu, Ženevi ili na otvorenim bazenima ako su bili u funkciji. Stalna tema razgovora bila je, šta bi bilo kad bi imali bazen tu u gradu na dohvat ruke a mogućnost korišćenja cele godine. Zato su građani Niša rado prihvatili odluku da se uvođenjem samodoprinosa izgradi kompleks zatvorenih bazena u Čairu. Posle višegodišnjeg odlaganja bazen je konačno završen i pusten u rad 1988.godine. Veliko interesovanje za plivanje naročito kod školske populacije inicirao je formiranje kluba koji bi osmislio i pokrenuo rad na razvoju plivačkog i vaterpolo sporta.

old one

Decembra meseca 1991.godine formiran je prvi UO PVK. Za predsednika kluba izabran je Vojkan Mitrović, sekretara Vladimir Marijanović a za koordinatora stručnog rada Gavrilo Maslaković. Sa organizovanim radom krenulo se odmah početkom godine. U stručni rad uključen je i Aleksandar Kravsčuk trener iz Kijeva. Prve medalje sa zvaničnih takmičenja donela je pionirka Jovanović Ivana sa letnjeg prvenstva održanog u Somboru. Osvojila je čak četiri medalje pa je sve krenulo svojim tokom. Od tada pa na dalje na svim takmičenjima rezultati su bivali sve bolji i brojniji pa je klub za veoma kratko vreme izborio sam vrh i postao praktično veliki plivački centar. Dokaz tome je i stvaranje vaterpolo kluba koji je za četiri godine prešao četiri ranga takmičenja do prve savezne lige. Od devojaka članica plivačkog kluba formiran je i klub za sinhrono plivanje koji u rekordnom roku postaje najbolji u zemlji.

Oni su obeležili dosadašnji rad

Od osnivanja kluba pa do danas, kroz klub je prošlo više hiljada dece. Neko se zadržao duže, neko kraće, ali oni najuporniji i najtalentovaniji su ostvarili zavidne rezultate. Po renomeu u srpskom plivanju plivački klub „Sveti Nikola“ predstavlja jedan od najvažnijih klubova u državi, a svakako najznačajniji i najtrofejniji klub na pordučiju Centralne Srbije.Naši plivači osvajali su brojne medalje na plivačkim mitinzima u zemlji i inostranstvu, učestvovali kao članovi reprezentacije na Evropskim šampionatima, Balkanskim prvenstvima, bili nosioci državnih rekorda. Oni najbolji ostavili su dubok trag u srpskom plivanju i naravno u najlepšem svetlu afirmisali naš grad. Klub je 2011. godine zvanično proglašen najuspešnijim plivačkim klubom na Državnom prvenstvu u apsolutnoj kategoriji. Značajan broj zaslužnih za ovakve rezultate i dalje je aktivan u klubu kao plivači, sportski stručnjaci ili su uključeni u sprovodjenju organizacijskih aktivnosti kluba.

Prosto je nemoguće da se pomenu svi rezultati i uspesi pojedinaca ali moramo da se podsetimo onih koji su osvajali medalje na državnim i republičkim prvenstvima. Počelo je sa Dejanom Stojanovićem i Ivanom Jovanović a nastavili su Mitić Jovanka, Vučetić Katarina, Jovanović Predrag, Nožica Nikola, Nikolić Ana, Ristić Hristina, Ristić Jovana, Miljković Aleksandra, Eraković Ana, Jovanović Nikola, Čolić Anđelka, Milenković Marko, Cvetković Miljan, Milojković Darijan, Savić Stefan, Ivanović Sava, Veličković Jovan, Božinović Marko, Stanković Strahinja, Milošević Vuk, Đorđević Nikola, Stojanović Stefan, Didić Dimitrije, Mladenović Dimitrije, Nikolić Aleksandar, Đorđević Kristina, Čičić Miloš, Jovanović Aleksandar, Ćirić Jana, Ilić Sara, Cojić Nina, Denić Višnja, Petković Andrija, Canić Uroš, Tešić Aleksandra, Ćirić Tadija, Lazarević Nikola, Nikolić Mina, Tošić Ilija, Đorđević Željko, Stojić Uroš, Stajić Ana, Jovanović Đorđe, Laković Aleksandar, Stanojević Nina…..
Trideset godina rada je mnogo ili malo, sve zavisi sa koje tačke se posmatra ali jedno je sigurno PK „Sveti Nikola“ ostavio je svojim radom i rezultatima neizbrisiv trag u istoriji sporta Grada Niša.

Oni tek dolaze

Pored starije takmičarske ekipe, u klubu se pažnja poklanja i početnicima, odnosno mlađim kategorijama. U cilju što bolje homogenizacije, svrstani su u više grupa. Ovakav rad omogućava bolje praćenje i omogućava onim najtalentovanijim bržu vertikalnu prohodnost ka naprednijim grupama. Polaskom u klubsku sportsku školu plivanja, a kasnije u takmičarsku grupu mladi plivači se već ozbiljno pripremaju za takmičenja koja se organizuju za taj uzrast. Svojim učešćem na dosada održanim takmičenjima, pokazali su da se za naslednike dosadašnjih šampiona ne treba brinuti. Možda se među imenima ovih plivačkih poletaraca krije neki veliki plivač. Jelić Kosta, Marinković Lena, Mitić Slaviša, Jovanović Marijana, Bogavac Nina, Grujović Vojin, Petrović Vasilije, Perovski Ognjen i Viktor, Živković Petra, Gocić Andrej, Mastelica Maša, Petrović David Petar, Stojilković Kosta, Bogavac Sara, Radoman Vuk, Spasić Nikolina… su svakako potencijal na koji treba računati.

Takmičenja u organizaciji kluba

Klub je do sada bio organizator više takmičenja na svim nivoima. Od onih lokalnog karaktera do međunarodnih a i državnih prvenstva za sve kategorije. Sva dosad održana takmičenja dobila su najviše ocene od svih zvaničnika i učesnika. Na plivačkim takmičenjima u našem bazenu oboreno je do sada bezbroj ličnih,klubskih i državnih rekorda. Tehnologija ozonskog prečišćavanja vode omogućava prijatan osećaj kod plivača „što doprinosi isplivavanju najboljih rezultata“. U ogranizaciji kluba održavaju se i dva mitinga TROFEJ CAR KONSTANITIN i SVETI NIKOLA. Ova dva mitinga okupljaju plivače iz svih klubova naše zemlje i okolnih zemalja. Do sada na našem bazenu su gostovali plivači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Bugarske, Rumunije, Grčke, Malte, Italije, Turske, Ruske Federacije, Azerbejdžana….Pošto miting SVETI NIKOLA ispunjava sve potrebne kriterijume i po broju učesnika, kvaliteta itd.već više godina se nalazi i u kalendaru Evropske Plivačke Federacije.

Nosioci aktivnosti kluba

Celokupnim radom kluba rukovodi Upravni Odbor koji čine sedam članova. Jovanović Predrag – predsednik UO, Ćirić Dejan, Tošić Igor, Nikolić Milan, Božinović Marko, Radoman Radivoje i Didić Dimitrije. Jovanović Predrag – Predsednik kluba Poslove sekretara i administracije obavlja Radoman Jovana, dok je za odnose sa javnošću zadužen Didić Dimitrije Stručni rad u klubu sprovode licencirani treneri, a afirmaciji kluba doprineli su i treneri koji su radili ranije u klubu: Kravščuk Aleksandar, Malsaković Gavrilo, Okičić Tomislav, Popović Lazar, Maslaković Jelena, Arizanović Aleksandar, Nikolić Nikola, Jovanović Nikola, Videnovic Aleksandar, Ristić Petar…